Heb je al een aantal uur les gehad en wil je zelfstandig verder oefenen? Dan hebben wij hier een aantal tips zodat je op een veilige manier kan oefenen zodat je echt veel plezier in het kiten gaat krijgen!

Na het volgen van een meerdaagse kitesurfcursus heb je in principe de basisbeginselen onder de knie. Sommige mensen zullen al een paar meter één kant op kunnen varen, anderen zijn bezig met het oefenen van een waterstart. Na het volgen van een cursus komt het oefenen. Voor de meesten zal het redelijk wat tijd kosten om de echte basis onder de knie te krijgen zodat je beide kanten op kan varen, bochtjes kan maken en hoogte kan lopen (zodat je niet meer de ”walk of shame” terug hoeft te maken over het strand ;). Je moet echt even doorzetten, als je dit namelijk eenmaal onder de knie hebt dan zal je veel plezier aan de sport gaan beleven! Je moet tijdens je les op zoveel dingen tegelijk letten dat het lastig om alles te onthouden. Daarnaast horen wij regelmatig van mensen uit onze omgeving dat er redelijk veel tijd zit tussen het moment dat iemand een curses volgt en de eerstvolgende keer dat iemand zelfstandig gaat oefenen. Omdat je in het begin nog geen routine hebt, kun je snel iets vergeten. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met een paar essentiële dingen waar je op moet letten als je zelfstandig gaat oefenen. Heb je nog geen les gehad? Dan is het een must om eerst kitesurfles te nemen.

Voorbereiding

Onderzoek de lokale omstandigheden

Voordat je gaan kiten kan je het beste even op internet zoeken naar de lokale omstandigheden. Zijn er bijvoorbeeld stenen, sterke stroming of ander zaken waar je op moet letten? Vraag op een nieuwe spot ook altijd even aan een local of er bijzonderheden zijn.

Huur veilig materiaal

Het is best een investering om je eigen kitesurfspullen aan te schaffen. Op de meeste plekken zowel in Nederland als daarbuiten kun je prima voor een redelijk bedrag kitemateriaal huren, soms krijg je dit terug als korting als je uiteindelijk besluit om iets te kopen. Kijk wel even of je nieuw materiaal meekrijgt. Mocht je echt de smaak te pakken krijgen dan kan je het beste beginnen met het aanschaffen van een wetsuit en trapeze, dit zijn de belangrijkste zaken om om écht op maat te hebben..

Kite liever niet alleen

Het leukst en veiligst is het om met zijn tweeën of met een groepje te gaan kiten. Zo kun je elkaar in de gaten houden en juichen als iemand een nieuwe truc landt. Het is zeker als beginner niet aan te raden om helemaal alleen te gaan. Zeker omdat je dan nog geen routine hebt, is het raadzaam om met wat meer ervaren kites op pad te gaan die kunnen checken of je lijnen goed zitten. Mocht je wel alleen gaan dan kan je het beste even iemand op de spot vragen om te helpen, niemand die dat erg vindt. Informeer een kennis dat je bent gaan kiten en dat je verwacht binnen x aantal uur terug te zijn (kan ook via de KNRM helpt app). Het is sowieso niet aan te raden om te gaan kiten als er niemand anders op het water is. Mocht je materiaalpech krijgen dan kan niemand je helpen of de KNRM waarschuwen.

Kite nooit met offshore wind

Zeker in het buitenland wordt er vaak les gegeven met offshore wind. Dit betekent eigenlijk dat de wind vanaf land komt richting de zee gaat. Hierdoor heb je vaak heel vlak water wat weer lekker is voor beginners. Vaak ligt er een bootje in het water om je op te halen als je te ver afdrijft. Ondanks dat dit prima is voor les, is het echt niet veilig om met dit soort wind zelfstandig te gaan kiten, tenzij je beschikking hebt over een boot die je komt ophalen. Mocht er namelijk iets misgaan, zoals een gebroken lijn, dan zal je richting zee afdrijven. Je kan op windfinder kijken naar de windrichting.

Ken de handsignalen

Er zijn een aantal internationale handsignalen die handig zijn om te kennen. Waarschijnlijk heb je deze signalen al met kiteles gehad maar het is wel handig om te nog even te herhalen. Je kan elkaar echt niet horen op het water dus deze gebaren zijn belangrijk als communicatiemiddel. De belangrijkste gebaren zijn: oplaten, neerlaten en ik ben in de problemen, help mij.

Hoe tof kitesurfen ook is, het is wel een extreme sport. Veiligheid is dan ook echt belangrijk

Tijdens het kiten

Loop je lijnen uit aan de lijzijde (downwind) van de kite

Wanneer je de lijnen downwind van de kite neerlegt kun je bij het oplaten onmogelijk de kite direct in het windvenster hebben staan, en dat is prettig. Je loopt upwind met de lijnen op spanning net zolang door tot het doek niet meer klappert en je druk voelt in je kite, deze staat dan precies op de rand van het windvenster. Op deze manier verras je de helper niet met een kite die hem/haar omver duwt omdat hij door het windvenster schiet.

Laat je kite op richting het water

Dit is namelijk de kant die je sowieso al op moet, dit voorkomt dat je de kite over je heen (langs 12 uur) moet sturen terwijl je op het strand staat. Bovendien staan richting het water (meestal) minder obstakels mocht er iets misgaan.

Draag je leash niet aan de achterkant

Kite nooit met je lease op je rug, tenzij je zeer gevorderd bent en handlepasses doet. Mocht je kite in een deadloop komen dan kan je nooit meer je safety trekken als je achteruit door het water wordt getrokken. Er zijn echt verschrikkelijke en zelfs dodelijke ongelukken gebeurd door het niet correct dragen van een leash. We hebben meerdere lessers gezien die hun leash op hun rug dragen, dit is vaak overgenomen van leraren die in dit geval het slechte voorbeeld geven.

Als je je kite oplaat loop dan zo snel mogelijk richting het water

Soms zie je iemand met hun kite op strand staan springen. Ondanks dat dit er soms heel cool uitziet, geeft dit wel het verkeerde voorbeeld. Er zit gigantisch veel kracht in zo’n vlieger en voor een beginner is het dan ook zeker niet aan te raden om ook op het strand te gaan springen of zelfs maar je kite te gaan sturen. Je kan het beste zo snel mogelijk naar het water gaan of zelfs je kite pas in het water op te laten mocht je daar nog niet zoveel ervaring mee hebben.

Let op de voorrangsregels

  • Loef over lij (upwind varende kiter gaat voor)
  • Bakboord voor stuurboord (dwz, wanneer je naar ‘rechts’  kite heb je voorrang, je kite hangt dan over de bakboordzijde van je board). Je kan dit ook zien aan de kleur van je bar. De linkerkant van je bar is rood, dus mocht je naar links varen dan heeft de ander voorrang.
  • Kiter op een golf heeft voorrang
  • Inlopende kiter vanaf de kant heeft voorrang
  • Maar vooral goed zeemanschap!

Met een beetje logisch nadenken kom je ook al ver. Als je elkaar kruist, moet degene die het meest upwind zit zijn kite hoog houden. Als je achter iemand kite die de kant nadert dan moet je op tijd keren. Het is echt niet aardig om iemand ‘op te sluiten’. Als iemand ziet dat je minder ervaren bent, dan houden de meeste mensen er wel rekening mee door bijvoorbeeld te keren als je op dezelfde lijn vaart.

Gebruik geen board leash

In Nederland zul je dat niemand zien doen maar vooral onze oosterburen hebben de neiging een boardleash te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je je board niet kwijtraakt. De nadelen zijn echter veel groter. Zo kan je board makkelijk tegen je hoofd aan komen bij de crash en kan het ook als anker werken bij een ‘’loopende’’ kite. Het is niet erg om je board kwijt te raken, vaak je kan er zelf met bodydraggen komen en anders is er altijd wel iemand zo vriendelijk om je board naar je toe te komen brengen.

Dit zijn volgens ons de belangrijkste aandachtspunten. Het lijkt misschien om je met heel veel dingen tegelijk rekening moet houden maar het valt allemaal wel mee. Je zult zien dat je al vrij snel een routine krijgt. Als de voorbereiding een routine wordt dan zul je zien dat je echt ontzettend veel plezier aan de sport gaan beleven!

Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.