Kiten in Cumbuco moet echt op je bucket list! Door de passaatwind is het een van de meest windzekere bestemmingen in de wereld. Echt alles klopt daar. Zowel de kitecondities, de sfeer, het eten en de lekkere cocktails. Het is daarnaast de perfecte uitvalsbasis naar nabijgelegen kitespots zoals Prea en Jericoacoara.  

In het noordoosten van Brazilië ligt op ongeveer 30 kilometer van Fortaleza het vissersstadje Cumbuco. Cumbuco is alweer enige jaren geleden ontdekt als top kitesurfbestemming. Met dagelijks 99% kans op wind, is het een van de meest windzekere kitesurf bestemmingen in de wereld. Augustus, September, Oktober, November en December zijn de beste maanden om naar Brazilië te gaan. En de wind is er vaak hard (hoe noordelijker, hoe harder)! Je hebt sowieso een 7 nodig en het liefst nog een kleiner maatje. Er zijn echter ook momenten dat de wind minder hard is dus is het wel aan te raden om ook grotere maten mee te nemen maar groter dan 12m² zal je niet vaak nodig hebben. Met een gemiddelde luchttemperatuur van 29 graden en een watertemperatuur van 27 graden is het kiten in Brazilië echt fantastisch. Hier heb je geen wetsuit nodig! Al is een lycra, en voor de vrouwen een surflegging, wel lekker om niet te verbranden.

De nummer 1 kitesurfbestemming vanwege de windzekerheid, zon, heerlijke eten, en fantastische downwinder mogelijkheden! 

In ongeveer 12 uur vliegen kom je aan in Fortaleza. Na het faillissement van FlyBrazil was het even een tijdje lastiger en duurder om een vlucht naar Fortaleza te boeken. Vanaf Mei 2018 is het echter weer mogelijk om een directe vlucht vanaf Amsterdam naar Fortaleza te boeken bij KLM. Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk een taxi naar Cumbuco nemen. De meeste luxere hotels/appartementen, in het portugees pousada’s genoemd, zijn gesitueerd binnen zo’n15 minuten lopen van het strand. Mocht je echter een kamer weten te boeken bij Duro Beach dan zit je letterlijk op het kitestrand.

Je kan heerlijk eten in Cumbuco! Secret spot, Muda en 0031 Lounge restaurant zijn wat ons betreft de beste restaurants. Voor een power lunch moet je echt naar Duro beach, hier kun je een bakje Acai met banaan en muesli eten waar zoveel energie in zit dat je er de rest van de dag flink op door kunt kiten. Verder zijn er genoeg leuke barretjes waar je Caipirinha’s of Capi Frutas kan drinken. Ook leuk, op zondag is er een DJ bij Duro Beach en zijn er ook meer locals te vinden, zowel op als naast het water.Cumbuco is fantastisch maar wel klein. Na een 10 dagen hadden wij het wel gezien en hebben we tripje gemaakt naar een paar andere kitespots ten noorden van Cumbuco. Er is hier veel te zien en te beleven. Onderaan deze blog vind je een paar tips voor een leuke downwinder trip!

De spot: Cumbuco

Cumbuco heeft een heel fijn kitestrand. Het strand is er breed en afhankelijk van het getij heb je er golven, vlak of choppy water. Elke dag gaat de wind rond dezelfde tijd ‘aan’ dus je hebt gegarandeerd een heerlijke kitevakantie. Het water is heel helder waardoor je tijdens het varen veel vissen en schildpadden kunt spotten!

Vanaf Cumbuco strand kun je een kleine downwinder richting het noorden maken. Je komt dan uit op één van de meest bekende kite lagoons in de wereld: Cauipe. Hier worden veel professionele shoots gehouden dus je hebt een grote kans om een prokiter in actie te zien. Je moet er dus zeker even een kijkje gan nemen, al was het voor ons niet de favoriete plek om te kiten. Mocht je namelijk al denken dat de zandmotor al druk is op een zomerse winddag dan weet je niet wat je hier mee maakt! De lagoon zit vol met een combinatie van beginners en pro-kiters.

Voor een aantal euro kan je met een buggy terug naar Cumbuco, wel even van te voren een prijs afspreken want de prijzen stijgen elk jaar.

Wat is er nog meer te doen in de buurt van Cumbuco?

Brazil, la la la la la. De meeste mensen worden vrolijk bij alleen al het horen van dit liedje. Brazilië, onder meer bekend van het Carnaval, de Amazone en de het voetbal, is echt een gigantisch land. Omdat je tijdens een kitetrip vaak niet veel meer ziet dan de zee en het strand is het wel leuk om het gebied noordelijk van Cumbuco te verkennen.

De trip die je niet mag missen: Cumbuco → Jericoacoara

Mocht je meerdere weken naar Brazilië gaan dan is zeker aan te raden om een tripje te maken langs verschillende kitespots. Je kunt in Cumbuco bij meerdere organisaties, waaronder de hotels, een privé auto met chauffeur of busje te regelen. Een prive auto is beter omdat gedeelde taxibusjes in onze ervaring óf niet op komen dagen óf moeilijk doen over het meenemen van kitespullen. Een andere mogelijkheid is om mee te gaan op één van de georganiseerde mega-downwinders van meerdere dagen. Wanneer je een tripje van Cumbuco naar Jericoacoara regelt dan is dat perfect voor een aantal dagen of zelfs weken. Jericoacoara is het ultieme hippie surfdorpje. Het dorpje ligt in het zand tussen hoge zandduinen. Je bent hier helemaal afgezonderd. Veel hippies en reizigers zijn zo verliefd geworden op ‘Jeri’ dat ze zijn blijven plakken. Op ‘straat’ (eigenlijk gewoon zand) zie je elke avond dansvoorstellingen, marktjes, muziekoptredens en cocktailbars.

Vanuit Jeri hebben wij een fantastische downwinder van 45 kilometer gemaakt naar Tatajuba.

Onze iets ervarener kitevrienden gaan al jaren elk najaar naar Brazilië. Volgens hen is het echt de allerbeste kitebestemming in de wereld. Wij zijn nog te nieuwsgierig naar de mogelijkheden op andere plekken maar kiten in cumbuco staat ook bij ons ook nog steeds op nummer 1!

Author

3 Comments

  1. Leuke site! Ik ga in November naar Cumbuco en benieuwd welke kites ik mee moet nemen. Ik heb momenteel een 8 en 11m , maar als ik jullie blog lees heb ik eigenlijk groter en kleiner nodig. Ik ben 90 kg en mijn board is 135cm. Wat raden jullie aan qua maten om mee te nemen op basis van mijn gewicht?

    Thanks

    • Anne Reply

      Hi Dennis, bedankt voor je berichtje! Wat leuk om te horen dat je naar Cumbuco gaat, echt een topbestemming! De maten die jij hebt zijn prima hoor, het kan zijn dat je op sommige dagen een kleinere kite nodig hebt (bv een 6). Vooral als je meer richting Prea gaat dan kan het namelijk echt hard waaien. Er zitten ook kiteschools dus je kan altijd lokaal een kite huren mocht dat nodig zijn. Het is nooit helemaal te voorspellen wat de wind gaat doen dus hoe meer kites je meeneemt hoe beter, als je genoeg ruimte hebt zou ik aanranden om alles mee te nemen. Alvast heel veel plezier!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.