Zin in een lekker weekje weg, zonder dat je het vliegtuig hoeft in te stappen? Overweeg dan eens een kitesurftrip naar Denemarken! Qua kitesurfspots zijn er ontzettend veel mogelijkheden en met de auto kun je er een vette kitesurf roadtrip van maken.

Denemarken lijkt in veel aspecten op Nederland. Het is er allemaal erg goed geregeld maar dan met iets meer natuur en minder mensen (oh, en nog meer regeltjes!). Het voordeel van Denemarken is dat het met een beetje planning een voordelig tripje kan zijn. De beste windmaanden zijn september tot maart. Wij zijn zelf in Augustus geweest en dat was echt een prima periode om te gaan. Het is alleen wel aan te raden om de echte wintermaanden over te slaan vanwege de kou en korte dagen. Qua windzekerheid lijkt het veel op Nederland. Waardoor je dus wel een beetje geluk moet hebben. Neem vooral meerdere maten zoals een 7m2, 10m²,12m² mee omdat de windsterkte per dag kan verschillen. Daarnaast hadden wij een hydrofoil mee en die kwam ook goed van pas!

Denemarken is geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde kiter, een groot voordeel is dat het het daar een stuk minder druk is dan bij de Nederlandse kust waardoor je er goed kan oefenen’’

Een nadeel van een kitesurf vakantie naar Denemarken is, dat het een redelijke duur land is om te verblijven. Vooral het eten en drinken is daar een stuk duurder dan in Nederland. Mocht je een auto (of een surfbusje) hebben dan is dit nauwelijks een probleem. Waar de supermarkten in Denemarken redelijk onbetaalbaar zijn, is het bij de Duitse buren juist relatief goedkoop. Wij hebben dan zelf ook de auto volgeladen met eten en lekkere Duitse wijntjes. Verder hebben wij besloten om te kamperen wat ook goed betaalbaar is. Voor de kiters die met een niet-kiter op vakantie gaan is Denemarken ook zeker aan te raden omdat er genoeg leuke dingen in de omgeving te doen zijn. Denk aan wandelen of fiets-/mountainbiketochten en ook de autorit door het land is al meer dan de moeite waard!

Roadtrip

Vanaf Utrecht is het zo’n 750km rijden naar Kopenhagen. Een ideale afstand voor een roadtrip. Er zijn eigenlijk twee opties om naar Kopenhagen te rijden, via Kiel in Duitsland waarbij je bij Fehrman een ferry naar Rodbyhavn in Denemarken komt. Het is ook mogelijk om via de stad Kolding volledig over land te rijden. Deze laatste optie kost wel wat extra tijd en een tolbrug maar scheelt weer ferrykosten. Wij hebben we zelf voor gekozen om de heenweg over land te rijden en op de terugweg de Ferry te nemen. Op deze manier kan je een mooie rondreis maken en kom je onderweg verschillende kitespots tegen.

Let op dat je even van tevoren kaartjes koopt bij de Ferry. Je betaalt aanzienlijk meer als je dit ter plekke aan het loket regelt vanwege de hoge loonkosten in het land.

Mocht je de ‘landroute‘ via Kolding nemen, vergeet dan niet om een tussenstop op Sankt Peter-Ording (Duitsland) te maken! Wat een fantastische kitesurfspot is dit! Het strand is zo’n 12 km lang en biedt voor zowel de beginnende als gevorderde kiter genoeg mogelijkheden. Er zijn verschillende opgangen naar het strand waarbij het zelfs mogelijk is om op het strand te parkeren (voor de luie kiters onder ons😉). Qua condities komt het erg overeen met de Nederlandse kust (lees choppy) maar we hebben wel zeer mooie kickers aangetroffen. Vanwege de goede kitesurfcondities wordt hier ook jaarlijks een stop voor de Wereldkampioenschappen kitesurfen gehouden. Als je op de heen- of terugweg kiest voor de ‘ferryroute‘ dan is een stop op het eiland Ferhman een absolute aanrader; een eiland dus met elke windrichting kun je er kiten. Het barst er dan ook van de kitespots.

Of je via Fehrman of via Kolding naar Kopenhagen rijdt zouden wij van de windvoorspelling laten afhangen, je hebt kitespots en campings langs beide routes!

Dit is de route die wij hebben gereden, we zijn in totaal 6 dagen onderweg geweest.

Kitesurfspots Denemarken: Sydvestpynten, Amagar, Klintholm Havn en Charlottenlund

Denemarken kent ontzettend veel geschikte kitesurfspots, echter moet je door de ligging even goed uitkijken naar de richting waar de wind vandaan komt. Qua condities en klimaat lijkt Denemarken ontzettend veel op Nederland, ook zijn er veel kitespots te vinden waar het echter een stuk rustiger is dan Nederland. Ideaal voor beginnende kiters die de basis onder de knie hebben. Tip: Lees hier nog wat tips om veilig te kunnen kitesurfen. Er zijn helaas wel echt weinig kitesurfscholen om les te nemen, en dat zou in Denemarken ook wel eens erg prijzig kunnen zijn. Ook voor de ervaren kiters is het fantastisch, met vlak water spots en golven.

Kitesurfen in Kopenhagen: Sydvestpynten

Op een steenworpafstand van Kopenhagen kan je deze fantastische kitesurfspot vinden. Deze spot is geschikt voor zuidwestenwind. Het oplaatstrand is redelijk klein (en stinkt!) maar als je eenmaal uitvaart heb je zeeën van ruimte. Het is een vlak water spot zeer geschikt voor beginners. Voor de foilers is het een lastige plek, je moet echt heel ver naar achter om diep genoeg water te vinden om de kunnen foilen en zelfs daar liggen zandbanken en wat stenen wat onverwachte crashes kan veroorzaken.

Kitesurfen Kopenhagen
Zeeën van ruimte bij de kopenhaagse kitespot; Sydvestpynten!

Kitesurfen in Kopenhagen: Charlottenlund strandpark

Deze spot aan de noordkant van Kopenhagen ligt praktisch in de stad vanaf hier fiets of OV je ook zo de stad in! Het is een oud fort waar nu een camping in gevestigd is, ideale uitvalsbasis dus. De kitespot zou moeten werken van zuid tot noord-noord oostenwind is wel enigszins lastig omdat het een recreatiepark is waar mensen komen zwemmen (en Denen zwemmen het hele jaar door). Dit houdt in dat er ook zwemlijnen liggen en obstakels op het strand bevinden. Daarnaast bestaat de kust deels uit basaltblokken. Andere recreanten zijn vaak ook niet bekend met kiters dus hou hier rekening mee.

Kitesurfen in Møns Klint: Klintholm Havn

Een kitespot vlakbij de geweldige camping Mons klint resort die je hoe dan ook, wind of geen wind, moet noteren als tussenstop (zie de aan het einde van de pagina een aparte paragraaf over Møns Klint). Kiten doe je hier bij Klintholm Havn waar het wel belangrijk is dat de wind niet óver de kliffen aan komt, dit maakte het bij ons nogal vlagerig. Verder is het een prima diepwaterspot met een minimale golfslag aan en redelijk ruim zandstrand. Prima kitespot dus.

Aanrader: Dagje Kopenhagen

Als je naar Denemarken gaat moet je zeker ook een dagje in Kopenhagen doorbrengen, en dit kan het beste op de fiets! De stad is qua omvang zeer goed te befietsen en ook helemaal ingericht op fietsers. Je kunt gemakkelijk een fiets huren en die op allerlei plekken in de stad kunt oppikken via Donkey Republic (het slot opentt via bluetooth!).

Het is echt een aanrader om in Kopenhagen een fiets te huren. Dit is een leuke en makkelijke manier om de stad te verkennen.

Hou er wel rekening mee dat wij met onze Nederlandse fietsmanieren, of de afwezigheid daarvan, niet altijd evenveel worden gewaardeerd.  In Denemarken zie je niemand door rood rijden. Een local vertelde ons dat Denen van nature niet zo snel boos zullen worden maar wél als je je niet aan de regels houdt! Dan zullen ze je daar zeker op aanspreken, het is dan ook verstandig om je wat in de Deense fietsetiketten te verdiepen zoals dat als je wilt stoppen om af te slaan dan steek je je hand in de lucht steekt en het is ook zeker niet de bedoeling dat je ‘’gezellig’’ naast elkaar gaat fietsen. Er zijn in Kopenhagen ontzettend veel (toeristische) hotspots. Wat ons betreft zijn er in ieder geval een paar aanraders om langs te gaan. Christiania, dit is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke maatschappij in Kopenhagen met hun eigen regels. Hier wonen vooral veel creatieve hippies en vrije geesten. Het lijkt in dat opzicht alsof je door een toeristisch gedeelte van Amsterdam loopt. Toch is het zeker de moeite waarde om hier een bezoek aan te brengen. Verder is Nørrebro nog een leuke wijk met veel winkels en op zondag regelmatig een vrijmark. Als je daar dan toch bent eet dan ook zeker een havermout bij Grød, geeft meteen weer energie voor een kitesessie in de buurt van Kopenhagen.

Wandelen, sterren kijken en genieten van de natuur in Møns Klint

Een andere mooie tussenstop is het eiland Møn, het mooiste verblijf je hier op het kampeerterrein van Møns Klinkt Resort. Dit heeft een officiële Dark Sky territory erkenning, wat betekent dat alle lichten gaan uit in de omgeving en je een fantastische sterrenhemel kan zien. Daaraast is het een fantastische camping en zeker een aanrader waar je lekker je eigen kampvuurtje kan maken. Verder zijn er genoeg no-wind activiteiten zoals wandelen, mountainbiken, klimmen etc. Bezoek dan ook zeker de beroemde kliffen op wandelafstand van de genoemde camping waar de
waar de bossen spectaculair eindigen aan zee .

Wandelen bij de kliffen van Møns.
Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.