Kitesurfspots met veel windzekerheid liggen meestal niet om de hoek. Er zijn een aantal opties van spots met windzekerheid, zon en minder dan 5 uur vliegen. Kiten in Egypte is wat ons betreft perfect voor de beginnende kiter.

Egypte heeft meerdere spots maar de meest bekende is toch wel El Gouna, liggend aan de Rode Zee ten noorden van Hurghada. Het voordeel van Egypte is dat het een voordelig tripje is, veel reisorganisaties bieden een pakketreis met vlucht met accommodatie aan. Daarnaast heb je eigenlijk het hele jaar kans op wind maar de beste maanden om naar El Gouna te gaan zijn Mei tot September. Wij zijn zelf in Mei geweest, waarbij wij slechts een dag niet hebben kunnen kiten vanwege te weinig wind. Al horen wij ook verhalen van mensen die een week geen wind hebben gehad, je moet hiermee dus wel een beetje geluk hebben. De wind is daar over het algemeen niet heel hard en het is dan ook aan te raden om grotere maten zoals een 10m² en 12m² mee te nemen.

El Gouna is geschikt voor de beginnende kiter; ondiep, geen golven, geen stroming. Ondanks dat er verder niet veel te doen is, is het perfect voor een weekje kiten in de zon.’’

Een nadeel van een kitesurf vakantie naar El Gouna is, dat je bijna niets anders kan dan te verblijven in een (all-inclusive) resort/hotel. Hierdoor misten wij een beetje het surf sfeertje die je wel op andere plekken zoals Cumbuco, Tarifa of Sal wel tegenkomt. Je kan wel weer lachen om de taferelen die op soort resorts plaatsvinden, zoals het koloniseren van ligbedjes en het scoren van gouden polsbandjes bij je 10e bezoek door de resort-osauriërs . Je ziet in ieder geval snel wie de kiters zijn en wie hier komen om bij te bruinen. Voor de kiters die met een niet-kiter op vakantie gaan is El Gouna wel aan te raden als die gewoon een weekje in de zon wilt liggen.

De spots: Mangroovy Beach

Mangroovy beach is de meest bekende kitespot. Het strand is er breed, ondiep (tot 200 meter uit de kust), zonder golven en stroming. Hierdoor is het perfect om te leren kiten of juist om wat skills uit te breiden. Bij laag water wordt het ondiep dus wel even uitkijken voor stenen en koraal. Als beginner zou ik ervoor kiezen om schoentjes aan te doen.
Er zijn drie kitestations waar je je spullen kunt stallen: Kiteboarding Club El Gouna (voorheen Buzzha Beach), Red Sea Zone en Mangroovy kite (voorheen Kitepower El Gouna). Deze stations hebben verschillende faciliteiten zoals kleedruimtes, een compressor-pomp, kite-schoonmaakservice (ja echt), een lounge met restaurant. Voor ongeveer 50 euro per week kun je hier gebruik van maken. Daarnaast kan je ook materiaal huren en lessen boeken. Hierbij een aantal tips zodat je een goede kitesurfschool kan kiezen. Sommige resorts (three-corners) hebben zelfs een all-inclusive beach bar op de kitespot, handig als je de hele dag op het water wilt zijn. Kiteboarding Club El Gouna en Mangroovy Kite zijn wat ons betreft de gezelligste stations. Ik zou gewoon de eerste dag even langsgaan en kijken wel sfeer bij beste bij jou past!

De afstand van het hotel naar de spot is iets te groot om te kunnen wandelen, je kunt daarom gebruik maken van de riksja-scooters die in overvloed aanwezig zijn (€1 á €2 per enkele reis) of van de shuttle-service van je hotel.

Wat is er verder te doen in buurt van El Gouna?

Op een windloze dag kan je ook gaan duiken in El Gouna

Nou niet bijzonder veel, al zou je wel een dagje naar Luxor kunnen gaan in combinatie met een bezoek aan de Vallei der Koningen wat wel echt de moeite waard is. Mocht je op een windloze dag toch iets sportiefs willen doen dan kun je je tricks ook alvast oefenen aan de kabel op de wakeboardbaan. Daarnaast kan je er ook prachtig duiken. Qua eten vonden wij het wat minder, maar je komt er toch om te kiten 😉. Persoonlijk vinden wij het een goede plek om een week of twee heen te gaan.

De World Kiteboarding League heeft ook een tourstop in El Gouna. Check hier de video voor een impressie.

Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.