Kiten in Tarifa is echt een topbestemming in Europa. Tarifa is een chill surfstadje met veel restaurants, winkels and barretjes. In de omgeving zijn er meer dan zes verschillende spots met verschillende condities. Mocht er een dag geen wind zijn dan is er genoeg te beleven. Daardoor is deze vakantie geschikt van beginner tot expert, van freestyler tot waverider en ook voor niet-kitende reisgenootjes. 

Tarifa ligt op de meest zuidelijke punt van Europa. Het ligt in de regio Andalusië, onder andere bekend om de heerlijke tapas. Zuid-Spanje is niet duur en daarom is het zeer geschikt als een voorjaarsvakantie of als budgetvakantie. Voor tarifa heb je eigenlijk alle maten kites nodig, afhankelijk van de spot en het windtype. Het is raadzaam om zowel je kleinste als grootste kites mee te nemen. Dankzij zijn specifieke ligging is Tarifa de windhoofdstad van Europa dus je kan er bijna het hele jaar terecht voor een kitesurfvakantie. De maanden van Februari tot Augustus zijn de beste windmaanden in Tarifa. De temperatuur is er aangenaam en qua wetsuit is een shorty of 3/2 dan ook meer dan genoeg.

Op zoek naar een lekkere chille kitevakantie in Europa? dan is Tarifa echt een goede keuze. Op windloze dagen is er genoeg te doen dus ook voor niet-kiters is het fantastisch! 

Vanaf Schiphol ben je in twee uurtjes in Malaga. Vanaf daar kun je het beste een auto huren en langs de kust naar Tarifa rijden (sommige verhuurmaatschappijen schijnen je op te lichten maar wij hebben een uitstekende ervaring gehad bij Malagacar). Al kun je er ook voor kiezen om alleen in Tarifa te blijven zonder auto en dan zal je ook zeker een leuke vakantie hebben.

In Spanje is het goedkoop om een auto te huren, het is dus ook aan te raden om dat te doen aangezien de kitespots in Tarifa best wel een eindje uit elkaar liggen. Mocht je met de auto langs de kust rijden dan is het zeker aan te raden om een nachtje op Patty Pan’s Paradise campingsite te overnachten in Estepona. Deze van oorsprong Britse vrouw heeft daar een camping met een yogaschool. Op het terrein staan allemaal omgebouwde hippie campers tussen de sinaasappel en avocadobomen. Patty kan zelf ook mooie verhalen vertellen over de wilde jaren die zij er zelf heeft beleefd.

Nadeel van Tarifa is wel dat het er erg druk met kitesurfers kan zijn, vooral op het grote strand ‘los lances’ dat echt bij Tarifa zelf ligt. Als je op kitesurfen Tarifa googled dan zul je zelf wel zien hoe druk het kan zijn. Wij zijn zelfs iets meer in het voorjaar buiten de vakanties om, dit was echt perfect. Het was gezellig druk maar niet zo druk dat je continue kites in elkaar ziet vliegen.

De spots: Los Lances, Canos de Meca, Palmones

Er zijn echt ontzettend veel spots in de buurt van Tarifa. Afhankelijk van het windtype en je kitestyle (freestyle, freeride of wave) kun je voor verschillende opties kiezen. Wij zullen de drie spots benoemen waar we zelf het vaakst zijn geweest namelijk Los Lances, Canos de Meca en Palmones. Je hebt in Tarifa twee soorten windtypes: Poniente en Levante. De Ponentie wind komt uit het westen en brengt koude lucht vanuit de zee. Dit is de meest voorkomende wind in Tarifa. Levante kan echt heel sterk worden, deze wind is warm en komt uit Afrika. Wij hebben zelf nog nooit zulke harde wind meegemaakt. De palmbomen lagen bijna plat op de grond en er waren op de hardste dag geen kiters meer op het water, zelfs niet met 3 tot 4m² kites die we later wel hebben gezien. Gelukkig duurt deze Levante meestal maar enkele dagen. Het kan dus zijn dat het op sommige dagen zelfs te hard waait. Gelukkig zijn er in de buurt van Tarifa meerdere spots waar het dan veel minder hard waait.

Los Lances

Tussen Tarifa en Valdevaqueros kan je de meeste bekende spot van Tarifa vinden. Met poniente wind is deze spot is het meest geschikt. Met levante wind is het namelijk offshore. Los Lances is een breed strand van 7 km lang. Als je vanaf Tarifa iets verder naar het oosten rijdt dan heb je meerdere afslagen richting het strand. Er is echt genoeg parkeerplaats. Ergens in het midden, zit een leuke strandtentje Chiringuito Agua waar je heerlijke cocktails kan drinken. Er is ook een lagoon lagoon (Rio Jare) bij Los Lances. Op de lagoon kun je wel met levante wind kiten.

Canos de Meca

Op 45 minuten rijden van Tarifa, kom je aan in Canos de Meca. De is echt een mooie plek en zeker de moeite waard om te bezoeken. Wanneer de wind te sterk is in Tarifa, is hij vaak minder sterk in Canos de Meca. Deze spot is zeer geschikt voor het betere wave-riden en dat doen veel tarifa locals dan ook hier.

Palmones

Vanwege de structuur van de bergen kan het zijn dat wanneer het in Tarifa zo hard waait dat echt niemand het meer in zijn hoofd haalt om te gaan kiten, je 25 kilometer verderop in Palmones een 12m² nodig hebt om te kiten. Wij zijn hier zelf met enige regelmaat geweest in verband met een keiharde Levante wind in Tarifa. Het water is er vlak of choppy en het strand breed. Vanaf deze spot zie je Gibraltar en alle vrachtschepen die de haven in komen.

 

Wat is er nog meer te doen in de buurt van Tarifa?

Zoals eerder gezegd is er echt van alles te doen in de buurt van Tarifa. Je kan bijvoorbeeld een dagje met de boot naar Tanger, dit hebben wij zelf niet gedaan omdat we er eerlijk gezegd niet zoveel zin in hadden. Je zou ook een paar dagen naar Sevilla kunnen gaan, waar je (vooral in de Triana buurt) heel goed kan eten. Wij zijn daar op pad geweest met een locale gids waarbij we bij 6 tentjes de beste gerechten met bijbehorende wijnen gingen drinken. Echt een aanrader! Verder is Andalusië een waanzinnig mooie streek met vriendelijke mensen en lekker eten. Je kunt er dus gerust wat rond rijden langs de natuurgebieden of steden als Cadiz en Malaga om de hoek.

Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.