Mocht je nog nooit hebben gekite of slechts een paar keer, dan is het een absolute must om eerst les te nemen. Aangezien kitesurfen zo populair is geworden, zijn er ook helaas wat personen/scholen die op een onverantwoorde manier les geven. In Nederland is het vaak allemaal goed geregeld maar het buitenland kan het soms echt slecht zijn. Hieronder een aantal tips zodat je een goede school kunt kiezen.

Kiteles is een redelijke investering maar het is het zeker waard. Als het goed is leer je de basis zoals: bodydraggen, vlieger controle, waterstart en de veiligheidsaspecten zoals voorrangsregels, board retrieval en een zelf rescue procedure. Eis van of een school ook dat er tijd besteed wordt aan de veiligheidsaspecten, een self-rescue procedure kan bijvoorbeeld prima standaard aan het einde van een les (veel scholen hebben hier geen zin in maar ooit kan het je redden). Na 2 of 3 dagen les je waarschijnlijk de basis onder de knie en dan komt het aan op zelfstandig oefenen. Het is belangrijk om een goede school uit te kiezen waar je in ieder geval een goede basis aanleert. Een goede basis bestaat eruit dat je veilig zelfstandig het water op en af kunt, ook in geval van nood. Dat je nog niet perfect kunt varen na je eerste lessen is niet erg en krijg je later wel onder de knie. De goede scholen zullen misschien wat duurder zijn maar ook echt beter. Lees je in en ga na wat de ervaring van anderen is geweest.

Het is belangrijk om een goede school uit te kiezen waar je in ieder geval een goede basis aanleert. 

Mocht je een bestemming hebben uitgezocht dan moet je zeker even op fora zoals Hanglos zoeken naar ervaringen met kitesurfscholen op die bestemming. Meestal zijn de meeste mensen er wel unaniem over eens wat de beste scholen zijn.

Vraag naar het materiaal

Je kan vragen met wat soort materiaal ze varen. De meeste betere kitescholen zullen met het nieuwste materiaal uit hetzelfde jaar varen.

Met hoeveel personen krijg je les?

Bij sommige scholen krijg je in grotere groepen les. Dit is echt niet aan te raden. Een leraar kan maximaal twee á 3 personen lesgeven anders sta je te lang op elkaar te wachten. De theorie kun je natuurlijk prima met meerdere personen tegelijk volgen maar wanneer je het water opgaat heb je echt persoonlijke begeleiding nodig.

Welke taal spreken de leraren?

Voor veel mensen zal het fijn zijn om les te krijgen in je eigen taal. Veel kitesurfbestemmingen zullen Nederlands sprekende leraren hebben, dit kan ook goed zijn om hier naar te kijken.

Proef de sfeer

Sommige mensen zullen hun lessen al van te voren willen boeken. Dit kan je het beste doen op basis van recensies en de indruk van de website. Mocht je al op de bestemming zijn en kiteles willen nemen dan kan je het beste even langs gaan om de sfeer te proeven. Het is echt leuker om les te krijgen als je een persoonlijke klikt het met de leraren. Bovendien wil je een leraar wiens primaire doel het is om jou goed en veilig te leren kiten, geen showpony die op het strand gaat staan springen met de kite om aandacht te krijgen.

Hopelijk helpen deze tips je om een goede school te vinden. Verder hebben wij nog een aantal veiligheidstips voor mensen die al les hebben gehad maar graag verder zelf willen oefenen.

 

Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.