Kiten in Kaapverdië is zeer aan te raden voor de gevorderde kiter die op zoek is naar een weekje wind, zon en lekker eten. Sal is het meest bekende eiland van kaapverdië met kitebeach als meest bekend spot.

Kaapverdië is een onderdeel van de bovenwindse eilanden liggend in de Atlantische Oceaan voor de kust van Senegal. Sal is het meest bereikbare en toeristische eiland van Kaapverdië. Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof je in een woestijn landt die niet de moeite waard is om daar een tijdje te verblijven maar niets is minder waar! Sal is een kitebestemming met een zeer goede vibe. De voormalig Portugese kolonie is vooral bekend om haar zoutmijnen, vis en toerisme. Sal heeft relatief veel windmaanden. Van Februari tot en met Juni heb je de meeste kans op wind en is het daar ook al lekker warm. Ook Augustus schijnt nog een goede maand te zijn. Daarnaast is het aan te raden om meerdere kites mee te nemen, wij hadden genoeg aan een 7m², 9m² en 12m².

Sal is het echt een fantastische plek om in het voorjaar door te brengen. Heerlijk eten, lekker weer, en een goede surf vibe!

Het voordeel van Kaapverdië is dat het te doen is qua vliegtijd en tijdsverschil. Met een rechtstreekse vlucht arriveer je in 5/6 uurtjes op Sal. Aangezien deze spot redelijk windzeker is in het voorjaar, en daar de temperatuur hoog genoeg is om zonder wetsuit te kiten, is het wat ons betreft zeer geschikt als voorjaars kitevakantie. Sal is als kitesurfbestemming ook erg populair bij ons oosterburen. Wij hebben daar dan ook vrienden gemaakt met soms wat typisch duitse trekjes. Dan kun je bijvoorbeeld meemaken dat er een maatbeker bij te pas moet komen om te kijken of er wel precies 200ml wijn in het wijnglas zit.

De lokale bevolking is ontzettend gastvrij. En oehlala wat kan je er lekker eten! Op aanraden van een local, niemand minder dan Mitu Monteiro, zijn we geadviseerd om bij Barracuda een tonijntartaar te eten. Voor tempura shrimps en lasagne kan je het beste naar Papaya gaan. Daarnaast hebben wij na de eerste dag een heerlijk ontbijt tentje gevonden Cape Fruit. Gerund door Italianen, en die kunnen dat wel, een goed koffietentje runnen. Ondanks dat ons ontbijt inclusief was bij ons appartement hebben we elke dag bij dit tentje ontbeten. Wij verbleven in Santa Maria, wat ook het meest levendige (wel toeristisch) dorpje is op Sal.

De spots: Kite Beach en Ponta Preta en Santa Maria

Op Sal zijn er drie bekende kitespots: Santa Maria, Kite beach en Ponta Preta. Kitebeach is een heerlijke spot met veel ruimte op het water. Ook hebben wij daar tijdens het kiten schildpadden gezien. Om bij kitebeach te komen heb je een taxi nodig. Er zijn genoeg pickups aanwezig in bijvoorbeeld Santa Maria die je daar in een paar minuten heen kunnen brengen. Verder heb kun je alleen eten bij de strandtent die Mitu er tegenwoordig runt dus het kan handig zijn om je eigen eten mee te nemen of om even terug naar het stadje te gaan voor lunch.

Kiten op kitebeach – veel ruimte en mooie golven

Beginners kunnen het beste naar Santa Maria gaan, hier is het water vlak maar wel schuin aflandig en vlagerig, wel altijd even checken of de school een reddingsboot heeft liggen dus. Er zitten veel beachclubs waar je ook kitesurfles kan krijgen, waaronder de internationaal bekende ION club. Ponta Preta is bekend om zijn hoge golven, maar alleen geschikt voor de gevorderde kiters. Dit is de homespot van Kaapverdiaanse kitelegedes als Mitu Monteiro, Airton Cozzolino en Matchu Lopez.

 

 

Wat is er verder te doen op Sal?

Eerlijk gezegd niet zoveel. Al hebben wij ook niet echt de moeite genomen om een rondje op het eiland te maken, we hebben verhalen gehoord dat er niet veel anders te zien is dan zoutvlaktes. In Santa Maria is er een grote straat waar alle horeca en winkels zitten. Mocht je wat langer naar Kaapverdië gaan dan is het aan te raden om Boa Vista te bezoeken, naast het feit dat je er heel mooi kan kiten en dat er daar wél planten groeien, heb je ook de kans om walvissen te spotten!

Wij hadden het geluk om in begin April een groot festival mee te maken. Hierbij kwamen de bewoners van andere eilanden zoals Boa Vista langs om een groot feest te vieren. Rond een uur of 01.00 kwamen de mensen aan, terwijl het feest eigenlijk om 20.00 uur zou beginnen (typisch dat er toen alleen Nederlanders en Duitsers waren). Wij hebben die avond voor 3 euro per glas Gin Tonic gedronken waar nauwelijks Tonic in zat. Het werd een lange, gezellige avond. De volgende ochtend moesten wij om 09.00 uur verzamelen om terug te vliegen naar Nederland. Na twee uurtjes slapen mochten we dus alweer opstaan en helaas lag de hele kamer nog vol met kitesurfspullen die nog strak ingepakt moesten worden. Dat was pas echt een feest 😉.

Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.