Na een uitdagende inpaksessie, waarbij wij slechts 60kg inclusief kitesurfspullen mochten meenemen, zijn we op 7 december in Kaapstad gearriveerd. Na een geweldig ontvangst door Diane, een lokale kennis, hebben we een week lang te tijd genomen om met een huurauto de omgeving en vooral de kitesurfspots te verkennen. Met als hoogtepunten een trip naar Cape Point, kitesurfen op Bloubergstrand, en de aankoop van onze Toyota Landcuiser 4×4 waarmee wij 5 maanden door Zuidelijk Afrika gaan reizen. We beginnen de reis langs de westkust van Afrika met als eerste reisbestemming: Namibië. 

Het grote plan is om vanuit Zuid-Afrika naar Namibië te gaan, vanuit daar weer naar Zuid-Afrika om daar dan ongeveer een maand te blijven, vervolgens willen we maand naar Mozambique en dan weer terug naar Kaapstad om onze auto te verkopen/verschepen. Met het plan om in December naar Namibië te gaan zijn we redelijk vaak uitgelachen door mensen uit Zuid-Afrika, of we wel wisten hoe warm, droog en leeg het daar is. In Zuid-Afrika gaat iedereen in deze periode naar de kust toe en dat is wat ons betreft reden genoeg om daar dan even niet te zijn. Verder hebben we besloten om geen reisplan te maken of accommodaties te boeken, hierdoor kunnen we elke dag kijken waar we zin in hebben, of we langer willen blijven of juist eerder willen vertrekken en dat is werkt fantastisch! We hebben al een aantal keer op het laatste moment ons plan aangepast en dat zijn vaak de leukste dagen geweest.

Hieronder een verslag van onze eerste twee weken in Zuid-Afrika.

Kaapstad verkennen vanuit wijnstreek Durbanville

De eerste 12 dagen van onze trip door Zuidelijk Afrika hebben we doorgebracht in Durbanville, bekend als wijnstreek en net buiten Kaapstad. Hier verbleven we bij Diane, een kennis van de familie van Lex. Geweldig om je reis te beginnen met zoveel gastvrijheid in een Zuid-Afrikaans gezin, daardoor hebben we al veel hebben geleerd over de geschiedenis, de cultuur en de eetgewoonten. Zo is het handig om altijd rusks, een soort beschuit, bij je te hebben als soort van voorontbijt en is Mr. Balls Chutney écht bij alles lekker. Verder haalt een druppeltje ‘’kleerwine’’ het sulfiet uit je wijn en helpt daardoor een kater te voorkomen (uit onze eigen A/B test lijkt het echt te werken).

Direct bij aankomst wijnproeven in Durbanville

Wij zijn beide niet echte stadsmensen maar Kaapstad is echt een toffe stad. De tweede dag in Kaapstad zijn we, lekker toeristisch, met een Red Tour bus door het centrum te reizen. Ze doen hier niet echt aan openbaar vervoer en met je auto wil je ook niet echt het centrum in. Verder hebben we vanuit Signal Hill, samen met Lex’ nicht Chantal en haar viend Teun, de start van de Volvo Ocean Race gezien en hebben we overwogen om geitenyoga te doen bij de Fairview wijnboerderij.

The Cape Town blues is a whole different thing. Puts a smile on my face, makes me wanna sing

Er is veel te veel te zien/doen in de omgeving van Kaapstad waardoor een paar dagen wat ons betreft niet genoeg is. Gelukkig komen we dan ook nog twee keer terug.. We hebben dus nog genoeg tijd om de stad te verkennen!

Familiepicknick tijdens de start van de Volvo Ocean Race op Signature Hill

En dan natuurlijk het kitesurfen: Bloubergstrand, Big Bay en de ”secret spot” 

Kaapstad staat wereldwijd bekend als uitmuntende kitesurfbestemming. Vanwege de harde wind, constante golven wordt hier jaarlijks het grootste kitesurfevenement ter wereld, de Redbull King of the Air, georganiseerd waarbij er zo hoog en extreem mogelijk gesprongen wordt. De eerste dagen bij Bloubergstrand waaide het echt keihard! Dus toen wij aan een local vroegen of het echt altijd zo hard waait en hij bevestigend antwoordde, maakte ik me op dat moment wel wat zorgen aangezien onze kleinste kite een Zian Kima 5m2 is en ik daar duidelijk die dag niet mee kon varen. Lex heeft nog wel even hoog kunnen vliegen met de 5m2. Gelukkig bleek het allemaal wel mee te vallen en was de wind de dagen daarna wel hard maar niet zo extreem als de eerste dag.

Als enigen op het water bij een dam in Brandvlei

Verder zijn we vanuit Durbanville landinwaarts naar de brandvlei dam gereden. We hadden ergens op internet gelezen daar je daar goed kan kitesurfen wanneer de wind op Bloubergstrand té hard is. Na een uur rijden kwamen we bij een gigantische dam aan. Aangezien er verder geen dorpje was en de dam afgesloten leek te zijn, besloten we een stukje door te rijden. Aan het einde van de weg kwamen we slagbomen tegen en een gewapende bewaker die zich afvroeg wat wij daar kwamen toen. Wij vertellen dat we graag naar binnen wilde om te surfen zei dat hij dat we toch echt niet naar binnen wilde aangezien het een gevangenis was. Daar had hij in principe wel een goed punt , gelukkig wist hij ons te vertellen dat er een hek was waar we naar het water konden gaan om te kitesurfen. We konden het bijna niet geloven dat er zo’n mooie kitesurfspot was, en dat helemaal voor ons alleen…..

Road trip naar Cape Point

Aangezien we de eerste 12 dagen vooral op verkenningstocht waren hebben we besloten om een huurauto te regelen. Prima te betalen als je niets bijzonders wilt. Een 4×4 huren is daarentegen wel weer prijzig. Wij waren al helemaal gelukkig met onze Hyunda i10, precies goed voor een tour rond kaapstad of een kitesurfsessie bij Bloubergstrand. We hebben echt een fantastisch tour gemaakt over heet kaapse schiereiland, van surfmekka Muizenberg (ook bekend om de grote hoeveelheid haaien die daar zitten),  langs de pinguins in simons town, via kaap de goede hoop richting het westen en dan weer terug naar boven over Chapmans peak waarbij je een fantastisch uitzicht hebt.

Kijken naar het golfsurfen in ”haaienbaai” Muizenberg

En haar naam is…

Om onze reis door Zuiderlijk Afrika te kunnen maken waren wij op zoek naar een ‘’bakkie’’ oftewel een 4×4 met rooftent. Na aanleiding van ons artikel in het NRC, zijn wij benaderd door een Nederlands stel dat met een Toyata Landcruiser uit 1983  van Nederland naar Kaapstad aan het reizen waren. Hoe toevallig dat zij precies op het moment dat wij onze reis wilden beginnen ook in Kaapstad aankwamen! Wij hebben hun Nederlandse auto overgenomen voor onze 5-maand durende reis.

En dit is haar dan… Ons huisje voor de komende maanden. Op deze foto met uitzicht over Bloubergstrand

We hebben besloten om de auto vernoemen naar Anne haar eerste hondje, Yente, een trouw beestje die een respectabele leeftijd van 16 jaar heeft gehaald. Na een check bij de garage hebben we Yente volgeladen met al onze kitesurfspullen, en is onze reis officieel begonnen. We beginnen met de westkust richting Namibië met als eerste bestemming: Langebaan.

Kitesurfen, 10-gangen braai en iets teveel Gin Tonics in Langebaan

Langebaan ligt ongeveer een uur ten noorden van Bloubergstrand. Naast Bloubergstrand is ook Langebaan een bekende kitesurfspot. Het is echt de beste vlakwaterspot tot nu toe maar wel met wat instabiele wind waardoor het elke keer opnieuw een verassing is of het waait en zo ja hoe hard. ‘Druk’ is hier gelukkig heel anders gedefineerd dan in Nederland waar wij op mooie zomerse winddagen als een hoopje mieren op de zandmotor zitten terwijl hier met ’druk’ zo’n 30 mensen wordt bedoeld. De spot wordt Shark Bay genoemd, terwijl deze plek niet bekend staat om de aanwezigheid van haaien. Zowel de spots in Kaapstad en Langebaan liggen aan de Atlantische kust, dit water is de koud voor (witte) haaien en deze zullen zich dan ook alleen bij wijze van uitzondering in het koude water begeven. De eerste keer toen ik een vin in het water zag, schrok ik wel echt even maar gelukkig bleek het een dolfijn te zijn.

Het plan was om twee dagen in Langebaan te blijven maar toen we de derde dag nog even een kopje koffie gingen drinken voordat wij onze reis naar Namibië zouden vervolgen. Terwijl wij daar zaten, ging het ineens weer lekker waaien. Dan kan je natuurlijk niets anders dan je kitespullen weer uit de auto halen voor een nóg sessie. Het was echt de beste kitesurfdag tot nu toe dus uiteindelijk zijn we de hele dag op het water geweest.

Heerlijke 10-gangen braai bij Die Strandloper

Die middag ontmoetten we een paar kitesurfers die vertelde dat er die avond een rooftop kitesurffeestje bij Windtown zou zijn en ze wisten ook nog wel een plek waar wij kunnen overnachten. Het werd een gezellige avond met iets téveel Gin Tonics.  De volgende ochtend zijn we rond 05.00 vertrokken naar Oranjemund, dat ligt net over de grens van Zuid-Afrika en is pas sinds 8 weken toegankelijk zonder permit, aangezien het in een diamantenmijngebied  ligt. We hebben op de kaart gezien dat daar een riviermonding zit dus wij denken dat het geschikt is om te kitesurfen.

Het reisgevoel zit er in ieder geval aan goed in en we hebben dan ook veel zin om verder reizen op zoek naar unieke en onontdekte kitesurfbestemmingen.

Flying High op Bloubergstrand
Author

1 Comment

  1. Leuke blog! Een super chille reis zo te lezen😄 heerlijk!
    Veel plezier nog ✨🍸

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.